Volgende keer:
Sealed Theros Beyond Death
(31 jan)

Commander / EDH

Je begint met 40 levens. De eerste mulligan is gratis.

Iedere speler heeft een deck van 99 kaarten of meer en één Legendary Creature die in de Command zone begint. Van elke kaart op basic landjes na mag er maar één in je deck zitten, en dat is niet alles: je mag alleen kaarten in je deck doen die een kleur delen met je zogenaamde General, maar geen andere kleur hebben. Kies je bijvoorbeeld de machtige Akroma, Angel of Wrath, dan mag je alleen wit- of kleurloosproducerend land, witte kaarten en artifacts in je deck hebben zitten! Ook hybrid kaarten zoals Wilt-Leaf Cavaliers zijn dan niet toegestaan. Kies je echter een 5-kleurencreature zoals Reaper King of Horde of Notions, dan mag je elke kaart gebruiken. We hanteren hier de Legacy banlist, en verder is Rofellos, Llanowar Emissary geband als General. Hij mag echter wel in je deck zitten. Als je Brothers Yamazaki als General kiest, mag je er 2 gebruiken. Als je een kleur mana zou krijgen dat niet één van de kleuren van je General is, krijg je inplaats daarvan kleurloos.

Dat is echter niet wat dit format zo bijzonder maakt! Want je begint het spel dan misschien wel met je General in de Command zone, je mag hem op elk moment (zolang je de mana kunt betalen en op sorcery-speed, tenzij hij op de één of andere manier Flash heeft) inspelen! Denk er wel aan dat Elvish Piper hierbij niet werkt, je moet hem écht spelen. Dit is niet alleen geweldige card advantage (voor de pro’s) maar is ook betrouwbaar; je kunt je geweldige Legend elk potje spelen. Nog leuker is het feit dat als je General op de één of andere manier exiled raakt of naar de graveyard gaat (bijvoorbeeld met een Counterspell, Oblivion Ring, Terror etc.) dan mag je hem in plaats daarvan opnieuw van het spel verwijderen. Het voordeel is dat je hem opnieuw kunt inspelen. Dit kost echter wel 2 kleurloze mana extra, en nog een 2 voor elke keer dat je dit doet.

Bijvoorbeeld: je speelt Captain Sisay voor de eerste keer voor 2GW. Ze wordt vernietigd met een Terror en jij verplaatst haar weer naar de Command zone. Dan speel je haar voor 4GW. Ze wordt gebounced met een Boomerang naar je hand. Dit keer verplaats je haar niet, en nu kun je haar weer voor 2GW uit je hand casten net als elke spell. Helaas wordt ze gecounterd. Je verplaatst haar om haar nog eens te spelen, dit keer voor 6GW. Ze resolvet, maar wordt overgenomen met een Sower of Temptation! Helaas kun je daar niets tegen doen, behalve de Sower vernietigen.

Een beetje geschiedenis/trivia: Het format is in Amerika bedacht door judges als casual format voor de mensen die erg veel oude en dure kaarten bezitten. Elder Dragon refereert naar de Elder Dragons uit Legends die toen gebruikt werden. Pas later is het format overgenomen door Wizards of the Coast en is het Commander genoemd.

De link naar de regels: